Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

"Entelektüellerden" açıklama: Dehşet verici şiddet sona ermeli



Toplam oy: 537

Türkiye hükümetinin kendi vatandaşlarını şiddet yoluyla bastırmasını, alenen gayrimeşru olan göz yaşartıcı gaz kullanımını, şiddet edimlerini; biber gazı silahları ve sis bombalarıyla binlerce insanın yaralanmasına yol açmasını, toplantı ve gösteri yapma hakkı gibi en temel özgürlüklerini kullanmak isteyenlerin hayatlarını düpedüz tehlikeye atmasını kınıyoruz. Türkiye hükümetinin bizzat kendi halkına saldırması, demokrasinin ilkelerine yönelik bir saldırı ve meşru yönetim yolundan kopuştur – bu tür gözdağı verme, sindirme taktiklerine ve devlet şiddetine kesinlikle karşıyız. Demokrasinin ilkeleri adına, Türkiye hükümetini şiddet içeren eylemleri derhal bırakmaya çağırıyoruz. Kamusal alanların özelleştirilmesine, hiçbir meşruiyeti olmayan bu devlet şiddetiyle iyice ayyuka çıkan otoriter yönetim anlayışına ve halkın gösteri hakkının böylesine kısıtlanmasına itiraz eden bu halk direnişinin amaçlarını destekliyoruz. Hükümeti

(a) bütün göstericilere, medya çalışanlarına, bilhassa habercilere ve avukatlara uygulanan dayak vb. şiddete son vermeye,
(b) yaralıların tıbbi yardım almasını engellemeye son vermeye,
(c) göstericileri, sağlık personelini, hukuk danışmanlarını usulsüz ve kanunlara aykırı bir biçimde göz altına almaya ve tutuklamaya son vermeye,
(d) polis tarafından yaralananların tıbbi bakım ve hukuki temsil hakkını engellememeye

çağırıyoruz. Bu dehşet verici devlet şiddetinin derhal sona ermesi gerektiğini savunuyoruz. Halkın muhalefet ve direnme haklarını, hükümet güçlerinin sansüründen geçmemiş bir medyadan bilgi alma hakkını, demokratik hayatın önkoşullarından biri olan kamusal alanlarda bulunma ve düşüncelerini özgürce ifade etme hakkını destekliyoruz.

 

 

 

İmzacılar

 

Tarik Ali, yazar ve editör, New Left Review, İngiltere
Tewfik Allal, Manifeste des Libertés Başkanı, Fransa
Etienne Balibar, Universite Nanterre, Fransa
Rosi Braidotti, Utrecht University, Hollanda
Margaret Brose, University of California, Santa Cruz
Wendy Brown, University of California, Berkeley, ABD
Judith Butler, University of California, Berkeley ABD
Alex Demirovic, Technische Universitat Berlin, Almanya
Lisa Duggan, New York University, ABD
Cynthia Enloe, Clark University, ABD
Eric Fassin, Universite Paris – 8, Fransa
Michel Feher, Zone Books Yöneticisi, Fransa
Alfredo Saad Filho, BM ve SOAS, İngiltere
Nilüfer Göle, Ecole des Hautes Etudes, Fransa
Siba N Grovogui, Johns Hopkins University, ABD
İlker Ataç, University of Vienna, Avusturya
Hannes Lacher, York University, Kanada
George Liagouras, University of the Aegean, Yunanistan
Michael Lowy, CNRS, Fransa
Adam David Morton, University of Manchester, İngiltere
Matthieu de Nanteuil, Universite de Louvain, Belçika
Ravi Palat, State University of New York, Binghamton, ABD
Hugo Radice, University of Leeds, İngiltere
Josep Ramoneda, journalist and philosopher, İspanya
Miranda Schreurs, Freie Universitat Berlin, Almanya
Stuart Shields, University of Manchester, İngiltere
Daniela Tepe-Belfrage, University of Sheffield, İngiltere
Eleni Varikas, Universite Paris 8, Fransa
Hayden White, Stanford University, ABD
Paul Zarembka, University of Buffalo, ABD
Slavoj Žižek, Ljubljana, Slovenya

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.