Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Gündüz ‘muzır’, gece özgür...



Toplam oy: 550

Sel Yayıncılık, dün önce “CinSel Kitaplar” dizisinden yayımlanan üç kitabıyla Sultanahmet 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılandı, ardından 29. İstanbul Kitap Fuarı’nda Uluslararası Yayıncılar Birliği tarafından verilen “2010 Özgürlük Özel Ödülü”ne değer görüldü.

TCK’nin 226. maddesine göre açılan dava, dün sabah Sultanahmet 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Bilirkişi raporuna göre ‘edebi eser’, Başbakanlık Çocukları Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu’nca da ‘müstehcen’ kabul edilen kitaplarla ilgili mahkeme, kurulun raporunu haklı buldu.

IPA Yayın Özgürlüğü Komitesi Direktörü Alexis Krikorian, IPA Başkanı Herman P. Spruijt ile Başkan Yardımcısı İbrahim El Moallem’den oluşan bir heyetin “gözlemci” olarak izlediği davada Çevbir (Çevirmenler Birliği) temsilcileri ve Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Metin Celal de Sel Yayıncılık’a destek için mahkemede bulundu. Sel Yayıncılık’ın avukatı Yeditepe ve Galatasaray üniversitelerinin bilirkişi raporuna göre eserlerin edebi olarak kabul edildiğini hatırlatarak mahkemeye yazılı savunma sunmak için ek süre istedi. 7 Aralık 2010 saat 11.00’e ertelenen mahkemede sanıklar, yayıncı İrfan Sancı ve çevirmen İsmail Yerguz’a son sözün daha sonra verilmesine karar verdi.

Ben Mila’nın “Perinin Sarkacı”, Guillaume Apollinaire’in “Genç Bir Don Juan’ın Maceraları”, Fransız P.V.’nin yayına hazırladığı “Görgülü ve Bilgili Bir Burjuva Kadınının Mektupları” kitaplarına açılan dava Eylül 2009’dan bugüne beş mahkeme süreci geçirdi. Duruşmanın gözlemcilerinden Krikorian, daha önce 1999’da Türkiye’de çevirisi yayımlanan Apollinaire’in “On Bir Bin Kırbaç” isimli kitabına aynı nedenle açılan davayı hatırlatarak şöyle konuştu: “On Bir Bin Kırbaç’a açılan davada Türkiye kitabı mahkûm etmiş ama Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Şubat 2010’da Türkiye’yi haksız bulmuştu. Bu nedenle bu davayı Sel Yayıncılık’a açılan davaya emsal olarak kabul ediyoruz ve bu yönde karar verilmesini diliyoruz.”

29. İstanbul Kitap Fuarı’nda düzenlenen törende ise “Uluslararası Yayıncılar Birliği Yayınlama Özgürlüğü Ödülü”ne, Dosh Dergisi genel yayın yönetmeni İsrapil Shovkhalov değer görülürken “kitap yayınlama özgürlüğüne yönelik mevcut tehditlere karşı sergilediği cesareti ödüllendirmek” amacıyla verilen “2010 Özgürlük Özel Ödülü” ise İrfan Sancı’ya verildi. Sancı ödülünü alırken kendi ülkesinde cezalandırıldığı bir meseleden dolayı IPA tarafından ödüllendirilmekten mutlu olduğunu belirterek “Bu bir hükümet sorunu değil. Türkiye’deki durum bir devlet refleksi. Sabah yargılandım bu saatte ise ödül verildi. Durum bu, kısacası.” dedi. IPA Yayınlama Özgürlüğü Kurul Başkanı Bjorn Smith Simonsen ise “Havada potansiyel bir politik sansür kokusu var. Bu kabul edilemez bir durum. Bu nedenle uluslararası yayıncılık topluluğu Sel Yayıncılık’ın beraatine karar verilmesini talep ediyor” dedi.
         
 
Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.