Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

"Nezih" bir kitabevi



Toplam oy: 642

Ankara ve İstanbul'da 9 mağazasıyla hizmet veren Nezih Kitap Kırtasiye, bizim  bildiğimiz adıyla Nezih Kitabevi, dün şaşırtıcı bir açıklama yaptı. “Kurumun  tüm faaliyetlerini, Türkiye Cumhuriyeti yasaları ve Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği ilke ve düşünceler doğrultusunda yürütmekte olduğunu” belirten bir cümleyle başlayan açıklama şöyle devam ediyordu: 

 

"Metis Yayınları tarafından hazırlanan, Kurumumuzun hiçbir şekil ve şartta, hiçbir  ilgisinin bulunmadığı, sadece mağazalarımızda değil, bugün ülkemizde basılı yayın  satış ve dağıtımı yapan diğer tüm şirket ve kitapevlerinde de satılan söz konusu  ajanda ile ilgili olarak, gerek ajanda içeriği üzerinde yapmış olduğumuz inceleme  ve gerekse Sayın Müşterilerimizin tarafımıza iletmiş oldukları yorum ve görüşler  doğrultusunda derhal söz konusu ürünün satışına son vermiş ve bu konuda, tüm yasal  haklarımız saklı kalmak kaydıyla,ilgili yayınevine de bilgilendirme yapmış  bulunmaktayız."

 

Temelleri 1907’de atılan İstanbul merkezli kitapevi zinciri Nezih’e, kısa bir süre önce İngiliz sermayesi ortak olmuş ve  Underground Poetix adlı dergi, bu ortaklığın hemen ardından müstehcenliği nedeniyle Nezih mağazalarından ambargo yemişti.

 

2005 yılından bu yana, her yıl farklı bir temayla hazırlanan, bu yıl ise  "Irkçılık, Ayrımcılık ve Nefret Suçları"nı konu edinen Metis Ajandası’nda Nezih Kitabevi’ni rahatsız edenin ne olduğu bilgisine henüz ulaşılabilmiş değil.

 

 

 

 

Irkçılık, ayrımcılık ve nefret suçları

 

"Türkiye, 20. yüzyıl boyunca ektiklerini biçiyor, ırkçı zihniyetin cenderesinden çıkmayı başaramıyor. Irkçı zihniyetin ürünü olarak uzun süredir bir savaş hali içinde, bir nefret toplumu içinde yaşıyoruz” açıklamasıyla piyasaya sürülen Metis Ajanda’nın başına gelenler ise, böyle bakıldığında fıkra gibi.

 

Son söz Metis Ajanda’dan: “Eşitlikten nasibini almamış hiyerarşik ve otoriter bir toplumda, "ırk"tan vazgeçildiğinde kültüre, oradan inanca ya da inançsızlığa, olmadı cinsiyete, olmadı başka bir farklılığa geçilecek. Çünkü asıl mesele, insanlar arasındaki mevcut farkları tahakküm edebilmek için kullanmak. Bunca eşitsizliğin olduğu bir dünyada ayrımcılıktan tümüyle kurtulmak bir hayal. Ama özlenen, gerçekçi bir hayal. Tarihten öğreniyoruz ki, insanın adalet  arayışı da bitmeyecek, hep sürecek."

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.