Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Türkiye, Frankfurt Kitap Fuarı'nda tek çatı altında toplanıyor....



Toplam oy: 929

Dünyanın en büyük kitap etkinliği Frankfurt Kitap Fuarı'nın açılmasına yaklaşık bir ay kaldı. Çin'in onur konuğu olacağı ve 14-18 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek fuarda, Türkiye geçen yıllardaki çok parçalı görüntüden kurtuluyor. Zaman Gazetesi'nden ali Pektaş'ın haberine göre fuarda geçtiğimiz yıl ayrı stantlar açan İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür AŞ de bu yıl organizasyona dahil oldu ve çok yönlü işbirliğini içeren sivil kurumsal bir yapı oluşturuldu. Bu yılki organizasyonda dikkat çeken diğer bir konu da geçtiğimiz yıllarda eleştiri konusu olan yazarlar listesi. Fuara davet edilecek yazarların seçiminde, yurtdışında en az bir eserlerinin yayınlanmış olması ölçütü esas alındı. İsimler, 'klasikten çağdaşa, yerelden evrensele açılan bir bütünü oluşturacak şekilde' belirlendi. Bu objektif ölçütle, geçen yıllardaki tek taraflı liste yerine Türkiye'nin tümünü yansıtan, her görüşten yazarın yer aldığı daha objektif bir liste ortaya çıktı.

Türkiye fuarda, Ulusal Yürütme Komitesi tarafından hazırlanan Ulusal Stant ile temsil edilecek. 40 büyük yayıncının kitaplarının tanıtılacağı Frankfurt'ta, yirmiye yakın etkinlik düzenlenecek ve bu etkinliklere yaklaşık 35 yazar katılacak. Türkiye Ulusal Standı, bu yıl Salon 5.1'de 350 metrekare ve çocuk kitapları bölümünde 50 metrekare olmak üzere toplam 400 metrekarelik alanda kurulacak.

Yayıncıların seçiminde daha önce telif satışı yapmış olması, İngilizce veya Almanca tanıtım kataloğu bulunması, Türkçe dışında başka dillerde eser yayınlamış veya yayınlatmış olması gibi kriterler göz önünde bulunduruldu.

Frankfurt'a bu yıl, 15 yazar Ulusal Komite tarafından davet edildi.
Bunun dışında diğer kurumların davetlileri ve programda yer almayanlarla birlikte bu sayının 35 civarında olacağı tahmin ediliyor.

Fuarda gerçekleştirilecek etkinlikler arasında İstanbul, Türk edebiyatında kadın, yayıncılık, çocuk edebiyatı yayıncılığı ve yazarlığı ile Çin ile bağlantılı bir panel yer alıyor. Bu etkinlikler dışında Mainz Üniversitesi Yabancı Diller bölümüne geçtiğimiz yıllarda "Her Ülkeye Türkiye Kitaplığı" projesi kapsamında çalışmaları tamamlanan Türkiye Kitaplığı'nın açılışı yapılacak.

Fuara katılacak yazarlardan bazıları :

İlber Ortaylı, Gül İrepoğlu, Nazan Bekiroğlu, Oya Baydar, Esmahan Akyol, Beşir Ayvazoğlu, İskender Pala, Deniz Kavukçuoğlu, Şebnem İşigüzel, Sadık Yalsızuçanlar, Enver Ercan, Ali Ural, Mevlana İdris Zengin, Gülten Dayıoğlu, Ayşe Kulin, Sibel Eraslan, Jaklin Çelik, Mario Levi, Mine Soysal, Melike Günyüz, Aytül Akal.

(Zaman Gazetesi)

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.