Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Yeni bir yayınevi kuruldu: Güldünya Yayınları



Toplam oy: 848

1990'ların sonundan başlayıp 2000'lerin başına kadar Pazartesi Dergisi'ni çıkaran Kadın Kültür ve İletişim Vakfı'nın bünyesinde yeni bir yayınevi kuruldu: Güldünya Yayınları.

 

2004'te iki ağabeyi tarafından sokak ortasında vurulduktan sonra kaldırıldığı hastanede yine ağabeyleri tarafından öldürülen Güldünya Tören'den alıyor adını. Güldünya, kadınlara yönelik şiddetle mücadelede simgeleşmiş bir isim; onu tercih etmelerinin sebebi bu. Çünkü Türkiye'de aile ve aile dışındaki erkek şiddetine karşı verilen mücadeleyi destekliyor ve kendilerini bunun bir parçası olarak görüyorlar.

 

 

Güldünya Yayınları, feminist teori ve politika kitaplarının yanı sıra dünyanın dört bir yanından kadın hareketi ve farklı feminist örgütlenme deneyimlerini, kadın biyografileri ve tanıklık derlemelerini, kadın edebiyatçıların eserlerini ve kadın sanatçılar tarafından ya da onlar üzerine hazırlanmış kitapları yayınlayacak. Güldünya Yayınları’nın ilk kitabı Yoko Ono’nun 80'inci yaş günü şerefine yayınladığı çizim ve yazılarından oluşan, dünyada da büyük ilgi gören Meşe Palamudu. Güldünya Yayınları çalışanları diyorlar ki:

 

"Teorik kitapların yanı sıra kadın sanatçılardan kitaplar ve edebiyat da olacak. Bunların hepsinin kadınların kurtuluş ve özgürlüğüne katkıda bulunduğuna olan inancımız ve kadınların siyaset dışı alanlarda gerçekleştirdiklerinin de feminizmin bir parçası olduğuna dair düşüncemiz bu tercihte rol oynuyor."

 

Güldünya Yayınları'nın ilk etapta çıkarmayı planladıkları diğer kitaplar ise şunlar:

 

Pussy Riot! Özgürlük İçin Bir Punk Duası (Derleme): Bir kilisedeki performanslarıyla Rusya’yı ayağa kaldırıp tutuklanan ve Putin’e meydan okuyan Pussy Riot, kadınlardan oluşan bir punk grubu. Kitap, tutuklanan kadınların hapishaneden yazdığı mektupları, şiir ve şarkı sözlerini, mahkemede yaptıkları konuşmaları, ünlülerin onlar için yazdıkları yazıları içeriyor.

 

Yeni Güney Asya Feminizmleri (Derleyen Srila Roy): Türkiye’de çok bilinmese de Hindistan, Bangladeş gibi Güney Asya ülkelerinde uzun yıllarıdr güçlü bir feminist hareket var. Srila Roy, burada feminist hareketin son yıllardaki durumunu ele alan makaleleri bir araya getirdi.

 

Agata Ölürken (Dora Pavel): Romanya’nın son yıllarda en ilgi gören yazarlarından Dora Pavel’in bu romanı , bir kadının psikiyatrıyla olan ilişkisini anlatıyor.

 

Patti Smith ile Yolda: İki Kere Giriş (Mike Stipe): REM’in solisti Mike Stipe, Patti Smith’in bir turnesine fotoğrafçı olarak katıldı ve fotoğraflar çekti. Bu fotoğraflardan oluşan kitapta resimaltlarını William Burroughs, Jutta Koether, Jem Cohen, Lenny Kaye gibi isimler yazdı.

 

Yapım Aşamasındaki Erkek (Maxim Februari): Yazar ve felsefeci Marjolijn Februari 2012 yılında, 49 yaşındayken, hayatının kalanını kadın değil erkek olarak geçirmeye karar verdi. Bu kitap Februari’nin bu süreçte yaşadıklarını anlatırken cinsiyet geçişiyle ilgili akıllara takılan pek çok sorunun cevabını da veriyor.

 

Efendi (Jolien Jansing): Ünlü romancı kardeşler Emily ve Charlotte Bronte’nin Brüksel’de kaldıkları sürede Charlotte Bronte evli ve kendinden büyük bir erkekle büyük bir aşk yaşar. Jolien Jansing’in romanı bu gerçek aşkı anlatıyor. Büyük ilgi gören kitabın film hakları da satılmak üzere.

 

 


 

 

GG

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.