Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

The Handmaid's Tale hayranlarına okuma önerileri




Toplam oy: 323

The Handmaid's Tale artık sadece Margaret Atwood'un kaleminden dökülen distopik bir evren değil, aynı zamanda son dönemin en çok konuşulan televizyon dizilerinden biri. Emmy Ödülleri'ni silip süpüren The Handmaid's Tale 10 bölümlük ilk sezonuyla kendi sadık kitlesini hızla yarattı. Atwood'un Damızlık Kızın Öyküsü adıyla Türkçeye çevrilen romanı da en çok satanlar listelerinde sıklıkla anıldı bu dönemde. Dizinin hayranları için sabırsız bekleyiş sona erdi, ikinci sezonunun ilk iki bölümü seyirciyle buluştu bile. Atwood'un yarattığı karanlık gelecek tasviri yeniden zihnimizde canlanmışken, bu dünyayı genişletebilecek başka kitaplara doğru açılma vakti...

 

1. Zamanın Kıyısındaki Kadın -  Marge Piercy

 

Çağdaş edebiyatın güçlü feminist kalemlerinden biri olan Marge Piercy Zamanın Kıyısındaki Kadın'da erkeklerin emzirerek annelik duygusuna yaklaşmaya çalıştığı, çekirdek aile, devlet, hapishane, hastane, okul ve çocukluk gibi kurumların hiçbirinin bulunmadığı bir ütopyaya taşıyor hikayesini.

 

 

2. Cesur Yeni Dünya -  Aldous Huxley

 

Aldous Huxley'nin klasikler arasında çoktan yerini almış olan distopik romanı Cesur Yeni Dünya üremenin yeni ve duygudan arındırılmış yöntemlerinin geliştirildiği, annelik ya da babalık gibi kavramların erotik karşılandığı bir dünyada, programlanan ve devlet eliyle yetiştirilen bebeklerin arasına düşen bir "vahşiyi" konu ediniyor.

 

 

3. Kusursuzlar -  Louise O'Neill

 

Doğum tarihleri değil, üretim tarihleri olan genç kızların toplumun genç erkeklerine eş ya da cariye olmak üzere özel bir okulda yetiştirilmelerini konu edinen Kusursuzlar, The Handmaid's Tale kadar Stepford Kadınları'nı da hatırlatıyor okuruna. Mükemmelin tek gerçek olduğu bu dünyada kusursuz olmak da bir hayat memat meselesine dönüşüyor haliyle.

 

 

4. Karanlığın Sol Eli - Ursula K. Le Guin

 

Bilimkurgu türünün ustası Ursula K. Le Guin'in bu ünlü romanında olaylar tüm sakinlerinin çift cinsiyetli olduğu Kış adlı gezegende geçer. Cinsel kimliğin bir statü simgesi olmaktan çıktığı bu gezegende bir çocuğun annesi olan biri daha sonra başka bir çocuğun da babası olabilmektedir. Ancak bir gün Kış'a erkek bir elçi gelir ve düzenin değişmesi kaçınılmaz hale gelir.

 

 

 

5. Kovan - Laline Paull

 

Kovan insanların arasında değil, arıların dünyasında geçiyor. Arılar arasında kraliçe arının yeri elbette tartışılmaz, bu hikayede de kraliçe arının önemli bir rolü var. Fakat hikayenin merkezindeki oldukça "sıradan" bir arı olan Flora 717 var. Flora esasen sanıldığı kadar sıradan bir arı değil, öyle ki macerası kraliçe arıya dek uzanıyor ve kaderinin iplerini eline almasına doğru ilerleyen bir sürece dönüşüyor.

 

 


 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.