Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Karne: Steve Jobs, Ve Steve Jobs Apple'ı Yarattı, Ben Steve




Toplam oy: 1300

Üç kitabı baskısı, kapağı ve iç sayfaları yönünden değerlendirdiğimiz Karne'nin baskı kritikleri Libris Lipum, tasarım kritikleri Bila Perve tarafından yapılmıştır.

 

 

Walter Isaacson - Steve Jobs / Domingo Yayınevi

 

 

 

 

Kulaklı kapak takmak her zaman zordur, bu kitapta da kulağın eşitlik sorunları var. Kapak su yolu doğru. İç baskı idare eder, fotoğraf baskıları iyi. Kitabın tümü, ortalamanın üstünde.

 

Domingo Yayınları’nın yayımladığı, Jobs’un biyografisi niteliğindeki bu kitap, diğerlerinden farklı olarak Jobs’un talebi ve kendisi ile ailesinin katılımıyla yazılmış.

 

 

 

 

Jobs’un beyaz zemine yerleştirilmiş, elini çenesine koyduğu bir fotoğrafını içeren ön kapak, bu dönem yayımlanmış tüm Jobs kitaplarındaki gibi Apple’ın yeni dönem ürün tasarımlarında görülen gri, siyah ve beyaz kullanımıyla oluşturulmuş. Yazarın adı ve yayınevinin logosu kapağa neredeyse görünmeyecek bir siliklikte yerleştirilmiş. Kahramanının Jobs olduğu temiz ve anlaşılabilir ve okunaklı bir ön kapak ile karşı karşıyayız. Arka kapakta ise yine Jobs’un kucağında 80’lerin Macintosh’u ile çekilmiş sempatik bir gençlik fotoğrafı var. 

 

Kapak ve arka kapaklar kitabı ve yazarı tanıtıcı bilgilerin bulunduğu kulaklarla tamamlanmış. Ön ve arka kapak içlerinde ise Jobs’un çalışma odasında büyük ekranlı bir Mac’te ailesiyle görüntülü görüşme yaparken çekilmiş bir fotoğrafı var. Kapak fotoğrafları kimin çektiğinin belirtilmesi gibi detaylar atlanmamış.

 

 

 

İç sayfalarda oldukça geniş kenar boşlukları kullanılmış. Ancak ana metin için kullanılan tırnaklı yazıtipi yeterli büyüklükte değil. Satır aralarının geniş tutulmasına rağmen, bu durum az ışıkta ve toplu taşıma araçlarında okumayı zorlaştırıyor. Kitabın tümünde kullanılan kitap kağıdına ek olarak, ortasında parlak kağıda basılmış 16 sayfalık bir fotoğraflar bölümü bulunuyor. Bu bölümde kullanılan beyaz kuşe kağıt fotoğrafların parlamasına neden oluyor. Bunun önlemek ve kitabın bütünüyle uyumu sağlayabilmek için birinci hamur beyaz bir kağıt tercih edilebilirdi. 

 

Künyesi ayrıntılı ve yeterli.

 

 

 


 

 

 

 

 

Michael Moritz - Ve Steve Jobs Apple'ı Yarattı / İş Bankası Kültür Yayınları

 

 

 

 

Sırt çok düzgün değil ve yuvarlanmış. Sırt tutkalı sorunlu. Katlama, zaman zaman problemli. Nokta basma yeteneği olmayan bir makinada bölüm numaraları tramlı basılmış ve aynı olmamış.

 

 

Orijinal kitabın kapağında yeşil zemine gömülmüş bir elma resmi bulunurken, bu kapakta Apple’ın yeni dönem ürün tasarımlarında görülen gri, siyah ve beyaz kullanımı öne çıkıyor. Üstelik Jobs’u konu alan pek çok kitap gibi bunun da kapağında Jobs’un elini çenesine koyduğu bir fotoğrafı var. (Birinci ve ikinci baskılar Jobs’un sadece yüzünün bulunduğu bir kapakla yayımlanmıştı.) Siyah zemin içinde gülümseyerek bakan Jobs’un başının üzerinde duran ve Apple’ın amblemi olan gri elma bir nevi Giyom Tell mizanseni yaratmış. Kitabın başlığı bu amblemin üzerinden beyaz dişi bir yazıyla bize doğru bağırıyor.

 

Arka kapak önden gelerek sırtı kaplayan siyahın oluşturduğu sınıra dayanan gri zemin üzerindeki alıntılardan oluşuyor.

 

 

 

İç sayfalar oldukça geniş kenar boşluklarıyla dizilmiş. Ana metinde kullanılan tırnaklı yazıtipi olağandan büyük kullanıldığı için oldukça okunaklı. Bu yüzden az ışıkta ya da toplu taşıma araçları gibi ortamlarda okuması çok kolay bir kitap ile karşı karşıyayız. Kullanılan birinci hamur beyaz kağıt gözü yormuyor ve arka vermiyor. Bölüm başlarında yer alan iç karartıcı siyah zeminleri saymazsak iyi tasarlanmış iç sayfalar ile karşı karşıyayız. 

 

Künyesi ayrıntılı ve yeterli.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

George Beahm - Ben, Steve (Steve Jobs Konuşuyor)  / Oğlak Yayıncılık

 

 

 

 

 

Selofanlı kağıtla yapılan sert kapak uygulamaları genellikle sorunludur. Muhat düzgün olmaz, kağıt mukavvanın engebelerini gizlemez, bu kitapta olduğu gibi. Yan kağıt her zaman biraz kalın seçilmelidir, iç kapaktaki sorunları görmemek için. Zemin baskılı bir yan kağıt bir de ince ise, hem zemin baskıyı hem de arkasına gelecek tutkalı taşımakta zorlanır; bu da kirlenmelere ve buruşukluğa yol açar yine bu kitapta olduğu gibi. Dikiş ve sırt tutkalı iyi değil. Kitap bloku konik kesilmiş! Bütün bunlara rağmen, bu sayının kitabı budur!”

 

 

 

Tasarım açısından oldukça iyi bir kitap ile karşı karşıyayız. Açık renk bir cilt kağıdı ile sıvanmış sert kapağın üzerine gofre (baskı uygulanarak cildin üzerine yazı ya da şekillerin geçirilmesi) ile kitabın adı yazılmış. Cilt kapağının üzerine kaplanan şömiz ise rafta görünecek kapağı oluşturuyor. Jobs’un az görülen bir fotoğrafını içeren ön kapak, Apple’ın yeni dönem ürün tasarımlarında görülen gri, siyah ve beyazın etkili kullanımıyla oluşturulmuş. Hatasız, temiz ve güçlü. Arka kapakta Wall Street Journal’dan alınan bir başlık altında kitabın içinden alınmış üç Jobs sözü var. Künyesinde belirtildiği üzere bu kitabın özgün adı “I, Steve: Steve Jobs ın his own words” yani “Ben, Steve: Kendi sözleriyle Steve Jobs”. Ancak Türkçeleştirilirken Steve Jobs Konuşuyor ismi uygun görülmüş. 

 

 

 

Tasarım hususunda iyi bir kitap ile karşı karşıya olduğumuzu söylemiştik. Ancak eklemeliyiz ki “Ben, Steve: Steve Jobs Konuşuyor” Apple patronunun ölümü ardından bütün dünyada başlayan “fırsat yayıncılığı” ürünü light kitaplardan biri. Hatta bu türün en açık örneği. İç sayfalar bu tür kitaplarda az rastladığımız bir kalitede tasarlanmış. Anlaşılabilir başlık-metin-kaynak hiyerarşisi, okunaklı yazıtipleri, uygun harf büyüklüğü, yeterli kenar boşlukları gibi kriterler açısından okunaklı bir kitap. Başlık ve metin için seçilen yazıtiplerinin arasındaki zorlama uyum dışında bir sorun gözükmüyor. Kullanılan beyaz kağıt bu tasarıma çok uygun ve arka vermediği gibi yumuşak ve mat görünümü ile parlak beyaz kağıtlar gibi göz yormuyor. Temel künye bilgilerinin de tamamı verilmiş.

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.