Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Ayrımcılığa karşı, barıştan yana



Toplam oy: 280

Mine Soysal, Dünya Çocuk Kitapları Haftası'nda, çocuk ve gençlik edebiyatının ölçütlerini anlattı: Ayrımcılığın her türüne karşı duran, her canlının yaşama hakkına saygılı, barış ve umuttan yana, sağduyu ve hoşgörüye dayalı kitaplar.

 

Çocuk ve gençlik edebiyatı alanında yayın yapan Günışığı Kitaplığı, 7- 13 Kasım tarihlerinde kutlanan Dünya Çocuk Kitapları Haftası’nın yanı sıra, yayınevinin kuruluşunun 15. yılını bir dizi etkinlikle kutluyor. Bu kapsamda çağdaş Türk edebiyatının usta kalemlerinin 15. yıl için yazdığı öyküler, anılar, şiirlerden oluşan 15 adlı seçkiyi yayımlayan Günışığı Kitaplığı, yanı sıra öğretmenlere yönelik düzenlenen “Eğitimde Edebiyat Seminerleri”, okul ve halk kütüphaneleri için geliştirilen “Çocuklar İçin Kütüphane”, ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin katıldığı Zeynep Cemali Öykü Yarışması ve Behiç Ak ile “Çize Yaza Öyküler” gibi uzun soluklu projeleri hayata geçiriyor.

 


Türk ve dünya edebiyatından 200’ün üzerinde çağdaş çocuk ve gençlik kitabı yayımlayan Günışığı Kitaplığı Genel Yayın Yönetmeni Mine Soysal ile Türkiye’de çocuk ve gençlik edebiyatını konuştuk.

 



Türkiye’de çocuk ve gençlik edebiyatında yaşanan temel sorunlar nelerdir?



En temel sorun, çocuk ve gençlik edebiyatı yayımcılığının, eğitim yayımcılığıyla karıştırılması. Edebiyatın işinin eğitmek, bilgi vermek olmadığı, eğitimde edebiyatın ancak derinden işleyen çok dolaylı etkileri olabileceği henüz tam anlaşılamadı. Aileler de öğretmenler de çocuk kitaplarında edebiyat estetiğini değil, yalnızca bilgilendirme işlevini arıyor, önemsiyorlar.



Çocuk edebiyatı ‘kolay’ bir alan olarak anlaşılıyor. Peki gerçekten kolay mı?



Nitelikli edebiyat her yaştan okura ulaşır. Nitelikli çocuk ve gençlik edebiyatının has okurları aynı zamanda yetişkinlerdir de. Aslında “kolay” değil, tam tersine, çocuk edebiyatı daha karmaşık, daha zorludur denebilir.



Çocuk ve gençlik edebiyatı alanında yayımladığınız kitaplarda hangi temel kriterleri göz önünde bulunduruyorsunuz?



Ölçütlerimizin başında, metnin edebiyat lezzeti taşıması geliyor. Ayrımcılığın her çeşidine karşı duran, her canlının yaşama hakkına saygılı, adalet, barış ve umuttan yana, sağduyu ve hoşgörüye dayalı kitaplar yayımlıyoruz.

 


Türkiye’de çocuk ve gençlerin kendilerine yönelik yayımlanan kitaplara ilgisi ne yönde? Okuma gereksinimi ve alışkanlıkları ne yönde değişiyor? Diğer yandan ebeveynler çocuklarına edebiyatı sevdirme konusunda yeterince başarılı olabiliyorlar mı?


Günümüzde yüksek teknolojilerle sarmalanarak büyüyen çocukların da gençlerin de okuma gereksinimi geçmişten çok farklı. Savaşlar, krizler, felaketlerle sarsılan acımasız bir dünyada onlar birçok gerçeğe en çıplak ve korkunç haliyle tanıklık etmek zorundalar. Eskisi gibi ellerine tutuşturduğumuz her kitabı sadece zorunluluk uğruna okumuyorlar.

 



Çocuk edebiyatı yazarlarının sayısında bir artıştan söz edebilir miyiz?



Gerçekten de bu alana emek veren yazarların sayısı artıyor. Üretilen metinlerin niteliği aynı hızla yükselmese de geçmişe kıyasla şimdi çok daha umut verici bir yoldayız. Çocuklar ve gençler için yarattığımız edebiyat davetine son yıllarda edebiyatımızın usta kalemlerinin de katılması çok sevindirici. 2010 Memet Fuat Yayıncılık Ödülü’yle taçlanan “Köprü Kitaplar” gibi özgün projeler sayesinde Müge İplikçi, Behçet Çelik, Nihat Ziyalan gibi önemli yazarlar bu alanda da ilk eserlerini verdiler.

 

 

 


Kaynak: Meltem Yılmaz, Cumhuriyet

 


Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.