Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Bu yazarlar senaryo da kaleme aldı




Toplam oy: 1302

Şimdiye dek hep kitaplardan ilham alan filmlerden bahsettik. Halbuki bazen de bunun tam tersi oluyor ve bir edebiyatçının sinemaya el attığını görüyoruz.

 

İşte, sinemaya da katkıda bulunan yazarlar:

 

William Faulkner:

 

 

 

William Faulkner, Hollywood'da da başarıyı yakalamış bir yazardı. Birleşen Kalpler (1946) ile Malik Olmak veya Olmamak'ın (1944) senaryosu onun elinden çıkmıştı. Bu filmlerden ikincisi Ernest Hemingway'in romanından uyarlandı. Dolayısıyla film Hemingway ile Faulkner'in işbirliği yaptığı yegane eser olma özelliğini taşıyor. İki filmde de başrolde Humphrey Bogart var.


John Steinbeck:

 

 

 

Steinbeck, Marlon Brando'nun Emiliano Zapata'yı canlandırdığı Viva Zapata!'nın (1952) senaryosunu yazmıştı. Yönetmen koltuğundaki Elia Kazan, dönemin en popüler yönetmenlerindendi ve ününün J.D. Salinger'ı ikna edeceğini, Çavdar Tarlasında Çocuklar'ı da sinemaya uyarlayabileceğini sanmıştı. Fakat Salinger, "Hayır," dedi.

 

Dennis Lehane:

 

 

 

Kızımı Kurtarın, Mistik Irmak ve Zindan Adası adlı romanları sinemaya uyarlanan Lehane, Boardwalk Empire (2010) ve The Wire (2002) adlı dizilerin senaryosuna da katkıda bulunuyor.

 

Dorothy Parker:

 

 

 

1930'larda Hollywood'a çalışmak için New York'tan Los Angeles'a taşınan Parker, döneminin en sivri dilli eleştirmenlerinden biriydi. Ayrıca kısa öyküler ve şiirler de kaleme alıyordu. Yazdığı senaryolar arasından en çok ünlenen ise Bir Yıldız Doğuyor (1976) oldu.

 

Aldous Huxley:

 

 

 

Huxley, Gurur ve Önyargı'nın 1940 yılındaki sinema uyarlaması için senaryo yazmıştı. Jane Eyre'ın 1943'te sinemaya uyarlanan versiyonu için senaryo yazan da yine oydu.

 

Kazuo Ishiguro:

 

 

 

Ishiguro, 2005'te vizyona giren The White Countess'in senaryosunu yazmıştı. Yazarın yeni kitabı da uzun bir aradan sonra önümüzdeki yılın başında yayınlanacak.

 

Cormac McCarthy:

 

 

 

İhtiyarlara Yer Yok adlı romanı sinemaya uyarlanan McCarthy, 2011'de yayınlanan televizyon filmi The Sunset Limited'ı yazmıştı. Filmde Tommy Lee Jones ile Samuel L. Jackson baş rollerdeydi. Geçen yıl vizyona giren Danışman adlı filmin senaryosu da McCarthy'e ait. Ridley Scott'ın yönettiği filmde, Javier Bardem, Penelope Cruz, Cameron Diaz gibi isimler rol alıyor.

 

 


 

 

GG

 

(Kaynak: Book Riot)

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.