Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Karne: Gündelik Felaket Teorileri, Ve Dağlar Yankılandı, Gam




Toplam oy: 951

GAM Hakan Yel
Altın Kitaplar Yayınevi (13,5 cm x 21,5 cm)


 

BASKI - 4 yıldız

Cilt için kolay bir tasarım ama gene de rahatlıkla bir felaket yaşanabilirdi. İyi bir gofre, temiz bir baskı ve düzgün bir sırt... İsabetle süs pilyajı yok , su yolu düzgün; bir de sayfa numaraları kaymamış olsa…

 

KAPAK TASARIMI - 1 yıldız
Kapaktaki başlık ve yazar adı için öyle isabetsiz bir yazıtipi seçilmiş ki, bir tür sufi aşk hikayesini anlatan bu kitap sanki bir korku ya da gerilim romanı sanılabilir. Alevlerden yapılan kitap adı, aynı zamanda hem yazı hem de görsel... Kapağın sadece fiziksel değil, fikirsel merkezinde de bu figür-yazı yer alıyor. İçe kabartma ile öne çıkarılmış kitap adının sağ üstünde yer alan duman içinde insan yüzleri, kalpler, ağaç yaprakları gibi öğeler gizli. Ancak bunlar o kadar belli belirsiz yerleştirilmiş ki, tasarımcının kararı mı, yoksa rastlantısal mı oluşmuş, yoksa bizim hüsnükuruntumuz mu anlamakta zorluk çektik.
Sırtta da aynı figür-yazının yer alması rafta okunaklılığı güçleştiriyor. Arka kapak, yayınevi logosu ve barkod gibi teknik detayların dışında kısa bir alıntı içeriyor. Başlıksız ve yukarıdan aşağıya ortalanmış gibi görünen bu alıntı, sayfanın altındaki teknik görsel öğelere yakın olduğu için arka kapağı dengesiz hissettiriyor.



İÇ SAYFA TASARIMI – 3,5 yıldız

İç sayfalar, sıklıkla olduğu üzere, oldukça okunaklı büyüklükte bir tırnaklı yazıtipiyle dizilmiş. Kenar boşlukları ve sayfa numaraları açısından iyi tasarlanmış sayfalarla karşı karşıyayız. Dipnotlar dengeli ve profesyonelce kurgulanmış. Ancak “...’ıncı Bölüm” şeklinde tekrar eden ara başlıklarının neden bu kadar büyük yazıtipleriyle yapıldığını anlamakta zorlanıyoruz.
Kağıt seçimi isabetli. Künyesi kötü tasarlanmış, içeriği ayrıntılı olmasa da yeterli.

 


 

GÜNDELİK FELAKET TEORİLERİ Marisha Pessl
Siren Yayınları, Çeviren: Algan Sezgintüredi (13,5 cm x 19,5 cm)

 

BASKI – 2,5 yıldız

Sırt içe göre dar, ön ve arka sayfa satırları kayık; biraz aceleye gelmiş gibi... Baskıya girmeden önce kağıttan bir son tıraş almak poza-karşı poza çalışmasında kaymalar için faydalı olur.




KAPAK TASARIMI - 4 yıldız
İyi düşünülmüş ve dikkatle tasarlanmış bir kapakla karşı karşıyayız. Ortalamanın üstündeki bu okunaklı ve çekici tasarımın temelini, hareketli bir yazıtipi kullanılarak yazılmış başlık ve yazar adı ile bunlarla kaynaşmış bir illüstrasyon oluşturuyor. Kapağa eğlenceli bir kitapla karşılaşacağımızı düşündüren bir naiflik ve neşe hâkim. Kapağa hâkim olan mavi yeşil tonları ile sağlam bir uyum oluşturan kırmızı tonunun rastgele seçilmediği aşikar. Zeminde kullanılan doku, yayınevi logosuna yer açmak için kullanılan yırtma görüntüsü gibi detaylar da akıllıca ve isabetli.
Arka kapakta uzunca bir tanıtım yazısı ve yayınevi mottosu gibi (belki de öyledir) kullanılmış birkaç cümlelik bir özlü söz var. Sırt derli toplu ve okunaklı. Kapakta yer alan turkuaz tonlardan birini kapakların içine ve yan kağıtlara basmak da isabetli bir karar olmuş.


İÇ SAYFA TASARIMI - 3 yıldız

Tırnaklı bir yazıtipi ile dizilmiş iç sayfalar, satır aralarının sıkışıklığı dışında rahat okunan bir tasarıma sahip. Dipnotlar gibi değişkenler ile sayfa numaraları ve kenar boşlukları gibi uygulamalar olması gerektiği gibi.
Ancak sayfalar arasında yer yer kullanılan görsellerin yerleşimi gelişigüzel ve düzensiz. Bu haliyle şekiller, sayfalarda bazen küçük bazen de büyük kalabiliyor. Kullanılan kağıt biraz ince, arka veriyor ve sıkışık satır aralarıyla birleştiğinde okumayı güçleştiriyor. Bölüm başlıkları için seçilen yazıtipi doğru bir tercih olmamış. Bu kadar hareketli bir yazıtipi kullanılacaksa eğer, kapakta kullanılan ile aynı olabilirdi. Künyesi ayrıntılı ve yeterli.

 


 

VE DAĞLAR YANKILANDI Khaled Hosseini
Everest Yayınları, Çeviren: Püren Özgören (13,5 cm x 19,5 cm)

 

BASKI – 3 yıldız

Sırtta az bir kayma var, kapakta su yolu ters ama gene de özenli bir kitap sayılabilir.  


KAPAK TASARIMI – 3 yıldız

Kapak, yazarın bu yayınevinden çıkan daha önceki iki kitabı gibi bir fotoğraf üzerine kurulmuş. Zoraki bir gülümsemeyle iki gürbüz çocuk suratının okura baktığı bu fotoğraftaki gökyüzü ise başlık alanı olarak kullanılmış. Yazar ve kitap adına, kapağı dolduracak şekilde genişçe yer verilmiş. Başlıktaki harf araları gereğinden fazla açık. Çoksatan kitapların çoğunda olduğu gibi kapak, tanıtım cümlesi, baskı adedi vb satış unsurlarıyla dolu.
Arka kapakta uzunca bir tanıtım yazısı, fotoğrafın koyulaştırılmış zemini üzerine diş olarak ve epeyce iri harflerle yer alıyor. Sırt, siyah zemin içine yazılmış başlık ve yazar adından oluşuyor ve oldukça okunaklı.
Kapak içlerine ve kalın yan kağıtlara basılan turkuaz-mavi zeminler, giriş sayfalarını değerli hale getirmiş.



İÇ SAYFA TASARIMI - 3 yıldız


İç sayfalarda olağandışı bir değişken yok. Tırnaklı ve okunaklı bir yazıtipiyle dizilmiş. Ancak satır araları biraz sıkışık. Az miktarda arka verse de, gramajı ve dokusu ile isabetli bir kağıt seçilmiş.
Kenar boşlukları olması gerektiği gibi, sayfa numaraları ise işlevsel görünüyor. Bölüm başlıklarının üzerinde düşünülmemiş, ilk akla gelen uygulama yapılmış gibi duruyor. Künyesi ayrıntılı ve yeterli.

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.