Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap


Yazarlar


Nilhan Kalkan

Tüm Yazıları

Albert Camus'nün doğumunun yüzüncü yılında tüm dünyada adına etkinlikler düzenleniyor, hatırasına ve bizlere bıraktığı değerli edebiyat mirasına sahip çıkılıyor. Nobel Edebiyat Ödüllü bu büyük yazar her yerde anılıyor ama memleketi olan Cezayir'de kimse ondan bahsetmiyor.

Gün geçmiyor ki Türkiye'de yeni bir yaşam tarzı tartışması alevlenmesin. Toplumun içki kavramıyla ilişkisinin -gerek yasaklanan reklamlar, gerekse içki satışı konusunda yapılan düzenlemelerle- bir kez daha gündeme oturduğu bu günlerde dünya edebiyatının en büyük isimlerinden biraya dair 13 alıntı yaptık.

 

Şerefe!

 

 


 

 

Bar mı arıyorsunuz? Yoksa bir kitapçıda sakince oturup kafa dinlemek mi istersiniz? Size bu ikisini aynı anda yapabileceğinizi söylesek? Türkiye devleti, alkollü içecekler konusunda gün geçtikçe muhafazakarlaşıyor, evet. Ekonomi ise kitapçılara pek nazik davranmıyor. Fakat yine de bar-kitapçılar pek ütopik değil.

London College'da edebiyat profesörü olan John Mullan'a göre belli bir popülerite yakalayan hemen her şey üniversitelerde ders konusu yapılıyor. Mullan pek de haksız sayılmaz. Özellikle ABD'de üniversitelerde bu tarz pek çok ders bulmak mümkün. Beyoncé'den Star Wars'a, pornodan Oprah'a kadar birçok alanda dersler mevcut. Ancak son yılların modası Harry Potter dersleri açmak.

Harry Potter'ın sonu sizi tatmin etmedi mi? Taht Oyunları'nın yeni sezonunu beklemekten bıktınız mı? Star Wars dünyasının içinde yaşayıp oradan hiç çıkmamak mı istiyorsunuz? O zaman tam size göre bir önerimiz var: Fanfiction ya da Türkçe deyimiyle hayran kurgu.

"Alışılmış"ın dışındaki kadınlar romanların vazgeçilmez kahramanlarından biridir. Toplumun dayattığı sınırların saçmalığını fark eden, bu sınırlardaki adaletsizliği gören bir kadını alın ve onu ekonomik bir bunalımın, bir aşk üçgenin ya da sorunlu bir baba-kız ilişkisinin içinde bırakın... Tebrikler, edebiyatın asi kadınlarından birini yarattınız!

Belki de kuşak çatışmasının en netleştiği noktalardan birinde daktilo duruyordur. Bir yanda evde daktilo sesiyle büyümüş bir kuşak, öbür tarafta internette tıklanma rekorları kıran "ilk kez daktilo gören çocuk" videosundaki çocuk gibi niceleri...

Teknoloji çağının en büyük yeniliklerinden biri de hayatımızda neredeyse cep telefonlarımız ve bilgisayarlarımız kadar yer edinen tabletler. Hayatımıza o kadar nüfuz ettiler ki artık onları sadece Facebook'a veya Twitter'a girmek için değil kitap okumak ve yazı yazmak için de kullanıyoruz.

Haydi bir test yapalım. Aklınızdan 10 tane yazar veya şair adı geçirin. Türkiye'den ya da dünyadan.... Eski veya yeni... Hiç fark etmez. Aklınıza gelen isimlerden kaçı kadındı? Sanırım birçoğumuzun aklına en fazla iki kadın yazar gelmiştir.

 

Gabo'nun anısına...

 

Aramızdan ayrılanlar:

 

5 Nisan: Lösemi tedavisi görmekte olan Amerikalı yazar Peter Matthiessen hayatını kaybetti. Kendisi aynı zamanda The Paris Review'un kurucularındandı.

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.